Print columnartikel
Column
Pilsje.......……?
Doe mij vanavond maar een pilsje. Geen friet, oesters of witte wijn, maar pils.
Hans G.J. Topée
13 september 2023 | 2 minuten lezen
Geen friet, oesters of witte wijn. Doe mij vanavond maar een pilsje. Water, gerst en hop: een pilsje. Simpel zat, zou je zeggen. Maar niets blijkt minder waar. Terwijl de ingrediënten dik verschillen, is er geen fles, blik of fust waar niet op gedrukt staat dat het volgens 'traditioneel recept' gebrouwen zou zijn. Hoe kan dat? De Keuringsdienst over pils, tradities en klinkklare kletskoek.
De verslaggevers gingen weer op naar de waarheid rond pils. Voor de aflevering klik hier: ”Pilsje”.
Zo aan het begin van een nieuw seizoen van de Keuringsdienst van Waarde toch even goed om dit aandacht te geven.
Facility Management
Apart en vervelend die verhalen over bier. Hoe ga jij als professional of leider van die professionals om met de lange keten van toeleveranciers en hoe zij erin zitten? Ken jij de samenstelling, de herkomst, het etiket en de bijsluiter van alle facilitaire producten in jouw inkoopketen?
Ik gun ieder bedrijf zijn eigen 'product-deskundige’….!
Laten we vooral echte waarde en gevoel betrekken bij keuzes in al die unieke dingen die we mogen doen. Vooral met echte producten!
Oorsprong
Pils (ook pilsener of pilsner genoemd) is een soort bier dat voor het eerst door de Duitser Josef Groll in de stad Pilsen (Tsjechisch: Plzeň) in het voormalige Oostenrijk-Hongarije en het huidige Tsjechië werd gebrouwen. De naam is afgeleid van de naam van de stad. Pils bevat ongeveer 5% alcohol. Het is een ondergistend bier met een goudgele kleur. Pils komt het beste tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius.
Pils wordt gebrouwen uit mout, water, hop en gist. Soms worden suiker en ongemoute granen (maïs, gerst en anderen) toegevoegd. Deze laatste ingrediënten verhogen wel het alcoholgehalte, maar voegen weinig toe aan de smaak. Soms wordt er karamel toegevoegd om de kleur wat donkerder te maken. Het toevoegen van hulpstoffen is echter hoogst ongebruikelijk in Duitsland (Reinheitsgebot). Na het lageren wordt het bier meestal gefilterd, waardoor een heldere vloeistof ontstaat en een groot deel van de smaak verloren gaat.
Pils heeft de reputatie een vrij zwakke smaak te hebben.[1] Zeker de grote merken gebruiken een commerciële receptuur die een zo groot mogelijk publiek moet aanspreken en daardoor weinig karakteristiek is. Kleinere pilsbrouwers komen vaker met uitgesproken hoppige, ongefilterde pilseners, die ook door liefhebbers van speciaalbier worden gewaardeerd.