Richtlijnen voor ventilatie en extra legionellabeheersing
Momenteel worden werkomgevingen door de uitbraak van het coronavirus anders gebruikt dan normaal. Als er nog medewerkers op de bedrijfslocatie zijn, dan worden er extra veiligheidsmaatregelen genomen om verspreiding te voorkomen, zoals op 1,5 meter afstand van elkaar werken, extra schoonmaakmaatregelen en het screenen van bezoekers. Ook ventilatie vergt extra aandacht. Door de lage bezetting van gebouwen is er daarnaast een grotere kans op legionella-besmetting.
Op basis van diverse bronnen (o.a. Roberto Traversari van TNO die deel uitmaakt van het expertpanel dat ziekenhuizen adviseert over luchtbehandeling tijdens de corona-epidemie) zijn bij Philips bijgaande richtlijnen voor ventilatie en extra legionellabeheersing opgesteld. Het FMN Expertteam Huisvesten heeft deze aanbevelingen vertaald.
Aanbevelingen
- Verhoog de ventilatie - Verhoog de toevoer van verse lucht en uitblaasventilatie. Gebruik zo min mogelijk luchtrecirculatie, schakel dit indien mogelijk uit. Indien het gebouw als enige optie 100% luchtrecirculatie heeft, ventileer dan zoveel mogelijk natuurlijk door ramen te openen.
- Warmtewielen voor energieterugwinning uitschakelen - Het uitschakelen van wielen voor warmteterugwinning wordt geadviseerd wanneer er een bevestigde persoon met een COVID-19-infectie in het gebouw is geweest, anders is het optioneel. Als het ventilatiesysteem een statische warmtewisselaar gebruikt waarbij de afgezogen lucht niet in contact komt met de toevoer van verse lucht van buitenaf, houd dan het systeem aan.
- Bevochtigingssystemen - Er is geen wetenschappelijk bewijs dat bevochtiging enig effect heeft op de verspreiding van het coronavirus. Op basis van kenmerken van andere virussen wordt geadviseerd om een zeer lage (< 30%) of zeer hoge (> 80%) luchtvochtigheid te vermijden.
- Vervangen van filters - Binnenfilters kunnen worden vervangen met normale intervallen of extra als ze vochtig zijn vanwege het uitschakelen van de warmteterugwinningswielen. Extra vervanging van buitenluchtfilters is niet nodig.
- Reiniging van kanalen - Het reinigen van kanalen is niet effectief tegen verspreiding van het virus, omdat het ventilatiesysteem geen bron van besmetting is als bovenstaande richtlijnen over warmteterugwinning en recirculatie worden opgevolgd.
- Preventie van legionella - Wanneer gebouwen vanwege het vele thuiswerken weinig worden gebruikt, neemt het risico op groei van legionellabacteriën toe. Daarom worden de volgende maatregelen aanbevolen voor onderhouds-/service-activiteiten:
a. Spoel elke kraan minimaal één keer per week gedurende enkele minuten.
b. Tap elke dag minstens 10 kopjes koud water uit koffiemachines of automaten met koud water.
c. Het wordt aanbevolen om de toiletten door te spoelen met gesloten deksels om het vrijkomen van druppels te minimaliseren.
d. Ga door met het doseren van koeltorens met biociden en blijf zoals gewoonlijk biologische tests uitvoeren. - Persoonlijke beschermingsmiddelen - Werknemers die aan luchtbehandelingssystemen werken, moeten beschermende handschoenen dragen.
Bovengenoemde maatregelen zijn samengesteld op basis van adviezen van de European HVAC association, TVVL en TNO (als onderdeel van het expertpanel luchtbeheersing voor ziekenhuizen).