Column

"En toen"

Het is lastig om te duiden waar nu de echte oplossing ligt voor de periode die voor ons ligt.
Profielfoto van Hans GJ Topée
29 juli 2020 | 2 minuten lezen

De zes afleveringen van de podcastserie ‘Het Nieuwe Normaal’ zijn klaar. In de afleveringen Het ‘nu’, Gedrag, Technologie, Werkomgeving, Leiderschap en ‘WaarStaanWeNu’ zijn veel deskundigen aan het woord geweest. Toppers waren de afleveringen Gedrag en Leiderschap, omdat die helder maakten dat we vooral naar de mens en zijn eigenaardigheden moeten kijken binnen de context van zijn leven en zijn werken voor de organisatie.

‘Verschuil-argument’

Ondanks dat mensen gewend lijken te raken aan thuiswerken en de technologie ons helpt (zeker in de primaire processen), is het lastig om te duiden waar nu de echte oplossing ligt voor de periode die voor ons ligt. En dat is ook weer niet zo vreemd. Zijn we terecht vanuit het facilitaire werkveld de afgelopen maanden druk geweest met crisisteams, acties, het vormen van supermarktkantoren en het waar mogelijk begeleiden van de medewerker thuis en op het werk, zo lijkt er nu een volgende fase met vooral vraagtekens aan de orde te komen. Het zijn de primaire processen en de leiders van bedrijven en overheden die aan zet zijn om nu te reageren en door te pakken op de ontstane welzijns- en economische situatie, waarbij het lijkt dat de diepte van de pijn nog niet zichtbaar is of nog niet wordt gedeeld. En dat in een fase waarin COVID-19 weer in opmars lijkt te zijn en we vragen om acties van de politiek. De politiek die terecht iedereen weer wijst op de wijze van opvolging van de adviezen. Een volgend ‘verschuil-argument’ lijkt op de loer te liggen.

Geen gedeelde meetlat

De heilige datum van 1 september lijkt toch op veel plekken aangepast te worden naar 1 januari, 1 april 2021, per direct heel geringe openstelling tot ‘we gaan weer open’. Een situatie waarin opnieuw helder wordt dat er keuzes per bedrijf (of proces) worden gemaakt, dat we het centraal niet echt weten en dat we de situatie niet langs één gedeelde meetlat kunnen leggen.

Menselijke maat

Maar wat dan? kun je je afvragen. Bij medewerkers zou je ook in de meetlat-term willen duiken, maar gelukkig is die er niet. De afgelopen periode heeft wederom aangetoond dat het gaat om mensen en de menselijke maat. Hoe het met de mensen gaat, wat ze voelen, waar ze wat aan het doen zijn, hoe de contacten verlopen en – nog belangrijker – wat ze zelf willen. En dan wordt het weer heel divers. Van super-meedenkers en mensen die op creatieve wijze ‘live’ ontmoeten (terwijl het kantoor gesloten is) tot ‘niet mijn verantwoording’ en ‘laat maar’.

Ruimte voor kansen

Tegelijkertijd ontstaan er kansen. Onduidelijkheid en enig ongenoegen veroorzaken ‘trillingen’ in organisaties. En als we die trillingen optellen bij de ‘lichtjes’ in de organisatie en de ‘waarde-urgentie’ van morgen, overmorgen en volgend jaar, dan kiezen we koers. Vergeet een beetje vandaag/vandaag en zet goede leiders op de teams en geef ruimte aan ‘vrijdenkers’. Zet mensen aan tot nadenken, daag hen uit, faciliteer ‘live-ontmoetingen’ en creëer. Doe dit ook buiten je teams, met leveranciers en ketenpartners, en probeer te denken vanuit ‘klein’. Groot is zo ‘groot’!

Eigen actieplan

Pak deze kans de komende weken. Denk na over de ‘bubbel’ en de ‘beelden’, luister de zes afleveringen van de podcast-serie nog eens terug en stel je eigen actieplan op voor jou, jouw rol en jouw unieke bedrijfssituatie. Doe dat vooral in rust, eigenheid, volwaardigheid, ruimdenkendheid, duurzaamheid en met de nodige creativiteit. En mocht je nog vakantieplannen hebben: geniet!