Nieuws

Expertteam Circulaire & Inclusieve Economie daagt jou uit!

Profielfoto van Marleen Donkersloot
Marleen Donkersloot
20 april 2021 | 2 minuten lezen

Een circulaire economie: logisch toch!

De circulaire economie is het economische systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Jouw gebruikte product deponeer je vaak regelrecht bij het restafval. Alles dat bij het restafval terecht komt wordt verbrand. Geen hergebruik dus! Zonde toch? Dat kán en moet anders!

In de komende weken organiseert het expertteam Circulaire en Inclusieve Economie challenges waar je zelf aan mee kunt doen en die binnen jouw huis en organisatie kunt inzetten om bewuster met grondstoffen om te gaan. Zero waste - geen afval maar grondstof. 

 

Geen afval maar grondstof

Laten we even inzoomen op de huidige lineaire economie: we gebruiken een product en deponeren het vervolgens in een grote afvalbak. Je beschouwt het product op dit moment dus eigenlijk als waardeloos, want restafval gaat naar de verbrandingsoven. Wat zou er gebeuren als je van te voren nadenkt over de herbestemming van onze producten? Dan is het in één keer geen afval meer, maar een grondstof!

Circulaire producten worden zo ontworpen dat de grondstoffen nooit verloren gaan. Dat ze aan het einde van hun productcyclus weer als grondstoffen terug de keten in kunnen. Alles houdt zijn waarde en blijft behouden met als uiteindelijke doel een gezonde en duurzame samenleving.

Een product slimmer gebruiken en maken, de levensduur van product en onderdelen verlengen en restmaterialen nuttig toepassen, dat is het doel van het 10-R-model. Recyclen staat vaak bekend als circulair. Met de challenges willen we laten zien dat er vele andere mogelijkheden zijn om de kringlopen te sluiten.

 

Niveaus van circulariteit – het R model

Voordat je een product koopt is het goed om bewust na te denken heb ik dit echt nodig (rethink & refuse) of heb ik zoveel nodig (reduce). Als je zelf producten maakt onderzoek je mogelijkheden voor circulair herontwerp bijvoorbeeld een modulair ontwerp met hergebruikte materialen (redesign) of herinzet van een gebruikt product (re-use).

Producten die goed worden onderhoud of gerepareerd (repair) gaan langer mee en als je ze opknapt (refurbish) draagt dit bij aan waardebehoud van het product. Van gebruikte producten kan een nieuw product worden gemaakt met een zelfde doel (remanufacture). Producten kunnen ook hergebruikt worden door ze een ander doel te geven (repurpose). Allemaal mogelijkheden voordat we denken aan het hergebruiken van grondstoffen door te recyclen (recycle) of te verbranden voor energie terugwinning (recover).

 

Doe je mee?!

Jullie worden uitgedaagd om mee te doen met diverse circulaire challenges! In de komende weken delen wij op de website en op LinkedIn elke keer een challenge. Ervaringen, tips en voorbeelden van het expertteam worden gedeeld!

Het zou fantastisch zijn als jullie je ervaringen willen delen! Samen kunnen we de wereld een stukje mooier, schoner en groener maken! 

Tag je collega’s, vrienden en familie en draag bij!