Podcast

#18: Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Profielfoto van Niels Peters
13 januari 2021 | 1 minuut lezen

In deze aflevering van FMN Podcast gaan we in gesprek met een tweetal bestuursleden van de stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Gastheer Hans Topée praat met voorzitter Kees Blokland en bestuurslid René de Vos die we ook kennen als bestuurslid van FMN.

We praten over de situatie op de markt en de uitdagingen en kansen die er wellicht zijn voor aanbiedende partijen en opdrachtgevers. De wereld is namelijk aan het veranderen. We gaan meer thuiswerken, vliegen en evenementen organiseren zal op een heel laag pitje blijven en daarnaast zijn er opdrachtgevers die zich niet aan enige code houden.

Contracten worden bij veel bedrijven (ook bij de overheid) inkooptechnisch éénzijdig beëindigd of geminimaliseerd. Dat vraagt veel van marktpartijen en de bij hen werkende mensen. De overheid draagt met alle maatregelen bij aan behoud, maar gevreesd moet worden voor het wegvallen van specifieke sectoren en kennis.

Voor de stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag, waar ook FMN zich aan verbonden heeft, is het een ware uitdaging om met de sectortafels vanuit de leveranciers een dialoog gaande te houden over verantwoordelijkheden. Ondertekening door 1500 opdrachtgevers is één, maar naleving is best lastig. Een uitdagende klus, want de stichting heeft alleen de dialoog of een gang naar de rechter in handen.

Kijk ook nog even naar het filmpje van de Stichting Code Verantwoordelijk Marktgedrag op de website van de Code