Nieuws

FMN Expertteam Technologie gaat internationaal

Profielfoto van Inge Bouterse
20 oktober 2020 | 2 minuten lezen

Het FMN Expertteam Technologie vertegenwoordigt de FMBIM-belangen in het buildingSMART International-project ‘FM Room Initiative’. In nauwe samenwerking met Microsoft Transformation ServicesPuRE-NetISO TC 267ZHAW-FM en de IFMA IT Community wordt een project ontwikkeld dat een internationaal FMBIM Protocol en ‘ILS voor FMIS’ moet opleveren. De FMN GebruiksAgenda Technologie 2025 en de whitepapers 'BIM voor FMIS' worden daarbij als uitgangspunten gebruikt.  

GebruiksAgenda Technologie 2025 

In 2017 ontwikkelde het FMN Expertteam Technologie een GebruiksAgenda Technologie 2025 voor de adoptie van BIM door FM. Hier koppelde het team twee langlopende projecten aan: BIM ILS en FMBIM. De projecten zijn volledig gericht op de zakelijke gebruiker van de gebouwde omgeving: een huurder en/of eigenaar en/of opdrachtgever.

Whitepapers 'BIM voor FMIS'

Het BIM ILS-project van het expertteam publiceerde deze maand zijn tweede whitepaper ‘BIM voor FMIS’. Deze is geschreven door zes Nederlandse softwarebedrijven en is zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar zodat de whitepaper ook buiten Nederland kan worden gebruikt. Deel 1 en deel 2 van de whitepaper zijn hier te vinden.

FMBIM Protocol zorgt voor duidelijkheid

Voor het FMBIM-project werd een bestuurlijke verbinding met de nationale bouwsector gelegd door vertegenwoordiging in de DigiGO. DigiGO richt zich op de ontwikkeling van een Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO). Een FMBIM Protocol passend bij de GebruiksAgenda is hierbij het instrument dat de FM-belangen aan de voorkant inbrengt. “Als we de informatie uit de bouwfase willen gebruiken voor de beheer- en gebruiksfase, moeten we onze wensen kenbaar maken in de initiatieffase voor een (ver-)bouwproject. Een FMBIM Protocol geeft de investeerder, verhuurder en bouwer duidelijkheid over de informatie die voor het gebruik van de gebouwde omgeving moet worden opgeleverd”, aldus Fred Kloet, expertteamlid en trekker van het FMBIM-project.

Presentatie tijdens buildingSMART Virtual Summit

Op maandag 2 november geeft Fred Kloet een presentatie over het project FM Room Initiative tijdens buildingSMART Virtual Summit. Dit online evenement duurt van 26 oktober tot en met 6 november.