Aan de slag met duurzaam energiemanagement: veilig verbruiksdata delen
Verduurzaming van gebouwen en duurzaam energiemanagement staat hoog op de prioriteitenlijst van facilitair managers. Om energie te besparen, maar ook om energieprestaties van gebouwen te verbeteren is inzicht in energiedata belangrijk. Hiervoor is het Datastelsel Verduurzaming Utiliteit (DVU) ontwikkeld, de eerste centrale energiedatatool voor de utiliteitsbouw.
Het DVU voorziet facilitair managers, gebruikers en eigenaren van gebouwen van bruikbare gebouw- en energieverbruiksgegevens. Zij krijgen inzicht over de energiedata per jaar, maand, dag en voor een deel ook per kwartier. Veilig en gratis.
Gebouw verduurzamen
Deelnemers aan het DVU brengen de energieprestatie van hun gebouw dus makkelijk in kaart. Ze kunnen energiedata ook delen en vergelijken. Daarmee is het DVU zeker ook aantrekkelijk voor facilitair managers, die bezig zijn met verduurzaming.
Veilig energiedata delen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het Platform Duurzame Huisvesting ontwikkelden het DVU. Het instrument is zo ontworpen dat energiedata veilig is te delen. Bijvoorbeeld met een andere partij die de gegevens onderzoekt. Denk aan een duurzaamheidsadviseur of een aannemer. De gegevens kunnen een hoog energieverbruik aan het licht brengen. Zo is verspilling van energie op te sporen die eerder onopgemerkt bleef.
Nu al conform EPBD IV
Het delen van data verloopt veilig volgens de EPBD IV-richtlijn. Deze Energy Performance of Buildings Directive is vanaf mei 2024 geldig. De nieuwe Europese normen voor energieprestaties van gebouwen worden de volgende twee jaar aangepast naar Nederlandse regelgeving. Het doel: emissievrije (uitstootvrij) gebouwen in 2050. De weinige energie die dan nog nodig is voor bijvoorbeeld verwarming of elektriciteit komt dan uit hernieuwbare, duurzame energiebronnen.
Zelf controle
Het DVU geeft op dit moment al een indicatie van het verbruik per vierkante meter. Dit wordt in de toekomst waarschijnlijk een sturingsinstrument voor verduurzaming van gebouwen. In samenwerking met de Dutch Green Building Council maakt het DVU gebruik van de Weii-methodiek. Weii staat voor werkelijke energie intensiteit indicator.
Zelf controle over energiedata
DVU-deelnemers houden controle over de data: ze bepalen zelf met wie zij data delen. Alle partijen die bij de gegevens kunnen, gaan bij hun aanmelding akkoord met algemene voorwaarden rond het delen van data. De tool is op dit moment vooral inzetbaar voor klein verbruik en enkelvoudige gebouwen, met gebouweigenaren die niet afhankelijk zijn van meetbedrijven. Van de ongeveer tien meetbedrijven in Nederland zijn er momenteel twee aangesloten bij het DVU. RVO kijkt hoe de andere meetbedrijven kunnen aansluiten.
Meer over verduurzaming utiliteitsgebouw bij RVO?
Wat komt kijken bij de verduurzaming van commercieel en maatschappelijk vastgoed, zoals een kantoor, bedrijfspand, winkel, school of een museum? Wat moet u verplicht doen als eigenaar, beheerder of gebruiker? Wat kunt u extra doen? En wie kan u helpen? Lees meer over Verduurzaming utiliteitsbouw bij RVO.