Print columnartikel
Column
Gelukkig een nieuw jaar
Wat kunnen we verwachten van 2021 op het gebied van klimaatbeleid, het nieuwe normaal en de overheid?
Ronald Remijn
12 januari 2021 | 2 minuten lezen
Het coronavirus en de maatregelen die wereldwijd zijn genomen hebben het afgelopen jaar een grote impact gehad op onze samenleving en ons gedrag. Het was een jaar om niet snel te vergeten. We zijn gewend om elkaar 'een gelukkig nieuwjaar' te wensen, maar gezien de omstandigheden kun je beter spreken van 'gelukkig een nieuw jaar'. Wat kunnen we verwachten van 2021?
Positief vooruitzicht
We zijn het nieuwe jaar ingegaan met de strengste lockdown die we sinds het begin van de pandemie in Nederland hebben gehad. Toch biedt de recente start van het vaccineren een positief vooruitzicht voor het ‘gewone normaal’. Wanneer dit precies is en hoe dat gewone normaal eruit gaat zien laat zich lastig voorspellen. Het afgelopen jaar hebben we niet alleen ons eigen huis herontdekt, we zijn ook op zoek gegaan naar nieuwe hobby’s. Vakantie in eigen land is menigeen ook goed bevallen.
Het nieuwe jaar wordt het jaar waarin we het beste van het oude en het nieuwe normaal verenigen. Door het coronavirus heeft (online) thuiswerken een enorme boost gekregen. Het thuiswerken vraagt aanpassingsvermogen van ons. Het gemis van collega’s om mee te sparren en de informele momenten zijn ervaren nadelen, maar het thuiswerken levert ons ook veel op. Geen reistijd, kostenbesparing en degenen die wel naar het werk moeten staan nauwelijks in de file. Daarnaast biedt thuiswerken enorme voordelen als het gaat om duurzaamheid. Minder (fossiel) reizen betekent minder CO2-uitstoot. Een gezonde mix van thuiswerken en naar kantoor gaan zal de standaard worden.
Mondiaal klimaatbeleid
Na een vertragende actie middels een wilde bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers, heeft het Amerikaanse Congres de verkiezingsoverwinning van Joe Biden formeel bevestigd. Op 20 januari zal Biden de 46e president van de Verenigde Staten worden. Hij heeft duidelijk een andere visie op het klimaat dan zijn voorganger Trump. Biden presenteerde eerder al zijn Clean Energy Revolution Plan: een strategie waarmee de VS in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Tevens zal de VS weer toetreden tot het Klimaatakkoord van Parijs.
Tweede Kamerverkiezingen
De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 17 maart. We moeten volop inzetten op het tempo om Nederland tijdig te verduurzamen. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 de productie van onze elektriciteit voor 70% uit hernieuwbare bronnen komt, dat 1,5 miljoen gebouwen verduurzaamd zijn en dat alle nieuwe auto’s emissieloos zijn. Het einddoel van het Klimaatakkoord is om in 2050 de CO2-uitstoot met 95% te verminderen ten opzichte van 1990. Dat kan alleen als alle maatregelen tijdig worden doorgevoerd. Daar zijn we samen verantwoordelijk voor. De politieke partijen die hun verkiezingsprogramma al bekend hebben gemaakt, besteden allemaal aandacht aan duurzaamheid en klimaatverandering waarbij ‘de klimaatrekening’ eerlijk verdeeld moet worden.
Sportief jaar
Meestal zijn de oneven jaren minder interessant qua sport, omdat er dan geen Olympische Spelen of grote voetbaltoernooien zijn. De sportagenda voor 2021 is echter goed gevuld; sportevenementen die vanwege corona niet door konden gaan in 2020 staan voor dit jaar gepland. Als het weer kan en mag, wordt 2021 zodoende op sportief gebied een jaar om van te genieten.
Daarom gelukkig een nieuw jaar!