Column

"Een mooie volgende stap tegen de plastic soep"

Om de grote hoeveelheid plastic afval in oceanen en zeeën aan te pakken heeft de EC een richtlijn opgesteld.
Profielfoto van Ronald Remijn
17 augustus 2020 | 2 minuten lezen

Een mooie volgende stap tegen de plastic soep. Dat waren de woorden van Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Om de grote hoeveelheid plastic afval in oceanen en zeeën aan te pakken heeft de Europese Commissie een richtlijn opgesteld.

Wetgeving op basis van Europese Single Used Plastic-richtlijn

Deze Europese Single Used Plastic-richtlijn (SUP-richtlijn) dient per EU-lidstaat te worden omgezet naar wetgeving. Er zijn diverse maatregelen opgenomen, waaronder het per 3 juli 2021 ingaande verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten zoals plastic bordjes, plastic bestek, plastic roerstaafjes en rietjes. Door de lage olieprijs kiezen producenten nu meer en meer voor nieuw plastic in plaats van gelijkwaardig gerecycled plastic. Wetgeving voor verplichte toepassing van gerecycled plastic door producenten zal helpen om de klimaatdoelen van Parijs te halen. Recycling en hergebruik van grondstoffen vormen een belangrijk onderdeel van deze doelen. Daarnaast zal de overheid consumenten informeren over herbruikbare alternatieven voor deze plastic producten, over mogelijkheden voor goed afvalbeheer en de gevolgen van plastic afval voor het milieu.

Overige maatregelen SUP-richtlijn

Dit zijn overige maatregelen die in de SUP-richtlijn zijn opgenomen:

  • Vanaf 2024 moeten doppen en deksels vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Op deze manier worden ze automatisch ingeleverd voor recycling.
  • Vanaf 2025 moeten PET-flessen voor minstens 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. In 2030 moet dit minstens 30% zijn.
  • Er komt een voorschrift op hygiëneproducten, tabaksproducten en drinkbekers. Hierop staat bij welk afval de verpakking hoort. Ook staat er informatie op over de kunststoffen in het product en welke gevolgen deze stoffen hebben voor het milieu.
  • Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van een aantal van hun producten. Producenten moeten zorgen voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van die plastic producten en voor bewustwording van de consument.
  • In 2025 moet minimaal 77% van alle plastic drinkflessen tot 3 liter worden ingezameld. In 2029 moet dit minimaal 90% zijn.

Plasticvervuiling stoppen bij de bron

Het is natuurlijk nog het beste om onnodig gebruik van plastic verpakkingen te voorkomen. Hier kun je zelf ook iets in betekenen door je eigen plastic footprint te verminderen. Stop je lunch bijvoorbeeld in een broodtrommel in plaats van in een boterhamzak. Groente en fruit hoeven niet altijd in plastic te worden verpakt maar kunnen ook los worden meegenomen.

De Plastic Soup Foundation heeft de handige app 'My Little Plastic Footprint' ontwikkeld. Een app die je helpt om op plastic-dieet te gaan. Verlaag je plasticgebruik en kies voor duurzame alternatieven. De app is gratis te downloaden via de website van My Little Plastic Footprint.